TPCA bude ve svém kolínském závodě vyrábět pro Toyotu model Yaris

14.01.2020

TPCA bude ve svém kolínském závodě vyrábět pro Toyotu model Yaris

Výroba Yarisu bude probíhat souběžně s výrobou modelu Aygo
Vyrábět se budou vozy s benzínovým a hybridním pohonem
Harmonogram a objem výroby budou oznámeny později

Ovčáry, 14. ledna 2020 – Automobilka TPCA dnes oznámila, že v budoucnu plánuje ke stávající výrobě přidat i výrobu modelu Toyota Yaris. Načasování výroby nového modelu, objem investic a předpokládaný objem výroby budou oznámeny později.

Uvedení druhého modelu Toyoty bude pro český závod znamenat posílení stability výroby i zaměstnanosti. Toyota Yaris bude však nadále vyráběn i ve svém původním „mateřském“ závodu ve Francii – Toyota Motor Manufacturing France (TMMF).

„S tímto modelem přicházejí do TPCA nové technologie, včetně nové modulární platformy TNGA (Toyota New Global Architecture) a hybridní technologie. Zároveň tím navýšíme výrobu vozů Toyota v kolínském závodu,“ uvedl Johan van Zyl, prezident a výkonný ředitel TME (Toyota Motor Europe).

TPCA je společný podnik skupiny PSA a Toyoty. Od roku 2005 vyrábí malé kompaktní vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1. V listopadu 2018 oznámily obě mateřské společnosti, že Toyota od 1. ledna 2021 podnik plně převezme, bude však i po tomto datu pokračovat ve výrobě vozidel všech tří značek.

„Uvedení Yarisu a vůbec poprvé i hybridní technologie do naší výroby pro Toyotu je radostná zpráva pro náš závod i pro všechny naše zaměstnance,“ říká Koreatsu Aoki, prezident TPCA. „Těšíme se na nové vzrušující příležitosti, které před námi stojí.“

Anotace pro redaktory:

TPCA Toyota Peugeot Citroën je společným podnikem Toyota Motor Corporation a PSA Group. Výroba v závodě postaveném v roce 2002 v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry byla zahájena v únoru roku 2005.

V TPCA pracuje v současnosti 2 400 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice. Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, v roce 2019 činila 42.200 Kč.V současné době vyrábí modely Toyota AYGO, Peugeot 108 a Citroën C1, městské vozy vyznačující se spolehlivostí a nízkou spotřebou  a emisemi. V roce 2019 společnost dodala svým zákazníkům 210 121 vozů.

TPCA používá nejekologičtější dostupné technologie, což potvrdila i certifikace BAT (Best Available Techniques), kterou automobilka obdržela společně s certifikátem řízení ochrany životního prostředí EN ISO 14001:2004.Rozvoj Kolínska v uplynulých deseti letech ovlivnila nejen vytvořením tisíců pracovních míst, ale aktivní je i v podpoře dobročinných projektů. Finančně podpořila více než 900 projektů v celkové částce přesahující 130 milionů korun.

Kontakt pro media:

Tomáš Paroubek

Corporate Affairs / PR Manager

Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech, s.r.o.

Průmyslová zóna Ovčáry, 280 02 Kolín, Czech Republic
+420 736 526 605 (gsm)